Bedhechtingsproblemen

  • Tja, dit zal waarschijnlijk het meest besproken onderwerp zijn, bedhechting, of juist geen hechting. Het allerbelangrijkste is de positie van het bed ten opzichte van de nozzle, deze moet op alle punten even hoog staan, oftewel level. Dit is zeker een punt van aandacht. Als een bed niet goed gelevelled is dan is de kans groot dat een print niet lukt. Levellen en bedhechting is in principe aan elkaar verbonden. Zie de button “Levellen” over hoe dit in zijn werk gaat.
  • In principe dient het hete filament met enige kracht op het bed te worden gelegd. Als de nozzle te laag staat, of bed te hoog zal het filament te veel verspreid worden, of er komt helemaal geen filament meer uit. Als de nozzle te hoog staat, of bed te laag wordt het filament vrijwel niet gehecht, je kunt het er dan zo met de vingertop van het bed wrijven. Het moet een mooie strakke lijn worden.
  • Er zijn verschillende bed-types, het standaard meegeleverde bed, glazen bedden en PEI-bedden(Polyetherimide).
  • Zelf heb ik 2 printers, een oude Ender-3 en een Ender 3 S1. Al snel ben ik destijds van het standaard bed afgestapt i.v.m. restanten die ik er vrijwel niet meer vanaf kreeg. Toen een glazen bed aangeschaft, dit werkt geweldig, vooral de eerste hechtingslaag wordt uiteraard zo glad als glas. Maar gezien glas spekglad is kun je je voorstellen dat het hechten wat eerder problemen op kan leveren. Ik heb nu voor beide een magnetisch PEI-bed en ben daar supertevreden mee.
  • In principe heb je geen hechtmiddelen nodig, echter kan het wel helpen als je vaker problemen hebt. Haarspray, lijmstick, 3d-LAC en schilders-tape worden vaker genoemd maar ik zal daar nooit een fan van worden.
  • Als je materiaal gaat gebruiken wat hogere temperaturen nodig heeft, let dan goed op! Sommige materialen kunnen ook te goed hechten. Niet ieder bed is geschikt voor hogere temperaturen! Check dit goed bij de fabrikant!